Βάσκο Ντε Γκάμα
Ο διάσημος Πορτογάλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα (1469-1524), γεννήθηκε στη μικρή ναυτική πόλη της Πορτογαλίας Σίννες στα 1469. Στα 1497 ο βασιλιάς Ιωάννης τον διάλεξε να συνεχίσει το εξερευνητικό έργο και τις ανακαλύψεις του Βαρθολομαίου Ντιάζ στις Ινδίες.
Ξεκίνησε έτσι στις 8 Ιουλίου από τη Λισσαβόνα με 4 πλοία, που το μεγαλύτερο απ' αυτά ήταν 120 τόνων, και, αφού πέρασε στις 22 Νοεμβρίου το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, έφθασε στη Μοζαμβίκη στις 1 Μαρτίου του επόμενου χρόνου. Στις 20 Μαρτίου έφθασε στην Καλκούτα, όπου συνάντησε πολλές δυσκολίες και μεγάλα εμπόδια, αλλά τελικά κατόρθωσε να επιβάλλει τη θέλησή του στον ηγεμόνα της χώρας.
Όταν μετά από 2 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1949, γύρισε στη Λισσαβόνα, έγινε δεκτός με θερμότατη υποδοχή από το λαό και το βασιλιά της Πορτογαλίας και μετά από 4 χρόνια διορίστηκε ναύαρχός των Ινδικών θαλασσών. Με το αξίωμα αυτό ξεκίνησε και πάλι για τις Ινδίες, έχοντας διαταγή να στερεώσει τις πορτογαλικές εμπορικές αποικίες. Αυτό το κατόρθωσε με πολύ σκληρά μέτρα που πήρε εναντίον των ιθαγενών.
Το Δεκέμβρη του 1503 ξαναγύρισε στην Πορτογαλία, αλλά μόνο στα 1524 επιχειρεί το τρίτο ταξίδι του στις Ινδίες αυτή τη φορά σαν αντιβασιλιάς για να επιβάλει την τάξη στις αποικίες, όπου επικρατούσε μεγάλη διοικητική ανωμαλία. Δυστυχώς όμως ο μεγάλος θαλασσοπόρος φτάνοντας στην πόλη Κοχίν, πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, χτυπημένος από την τρομερή αρρώστια του καρκίνου, σε ηλικία 55 χρονών. Τον έθαψαν στον καθεδρικό ναό της μικρής αυτής πόλης και αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Πορτογαλία όπου τάφηκε με μεγάλες τιμές.
Στο μεγάλο αυτόν εξερευνητή ανήκει η τιμή του περίπλου της Αφρικής. Μετά από το κατόρθωμά του αυτό, ο δρόμος για την Ασία άνοιξε και τα θαλασσινά ταξίδια άρχισαν να γίνονται πιο τακτικά, το εμπόριο να ακμάζει και η Πορτογαλία έγινε τότε η μεγαλύτερη αποικιακή δύναμη της γης.
πηγή:http://www.livepedia.gr
Στέλιος Τσ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.