Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Η ζωή σε άλλους τόπους: - ΄Εθιμα Χριστουγέννων

Στη Γερμανία, το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό.
Για τις οικογένειες, το χριστουγεννιάτικο κέικ και τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι και οι αγορές στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν παραμονή των Χριστουγέννων. 
Ο Αϊ-Νικόλας
Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος που είναι παρόμοιος του Αγίου Βασιλείου ως προς το έθιμο των δώρων. Στη λαογραφική του έκδοση, φέρνει δώρα στα καλά παιδιά και όχι στα κακά.
Επίσης στην Γερμανία είναι ένα έθιμο που λέγεται Αdventskranz. To οποίο είναι ένα κηροπήγιο από κλαδιά που είναι πλεγμένα και σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι επάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί, μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων.
Σε όλα τα σχολεία από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο γίνεται Χριστουγεννιάτικη εορτή με θεατρική παράσταση, ενώ τα παιδιά ανταλλάζουν δώρα. Το έθιμο αυτό ονομάζεται Wichteln και είναι αγαπητό και στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές των μεγάλων. Κάθε ένας φέρνει ένα ή παραπάνω δωράκια τυλιγμένα στο χαρτί και τα βάζει μαζί με τα άλλα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν έρθει η ώρα, ένας ένας με την σειρά περνάνε όλοι κάτω από το δέντρο και παίρνουν από ένα δωράκι μέχρι που να τελειώσουν. Οι εταιρείες διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για όλους τους εργαζομένους. Το ίδιο και οι όμιλοι, και οι παρέες, οι οποίες συναντιούνται για την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη εορτή.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια: Χρύσα Αγ.

Έθιμα της Γεωργίας
Τα  Χριστούγεννα  στην Γεωργία είναι περίπου  τα ίδια με την Ελλάδα  με μια διαφορά  στις ημερομηνίες. Στην Γεωργία γιορτάζουν στης 7 Ιανουαρίου αντί στης  24 Δεκεμβρίου  και την Πρωτοχρονιά  στης 14 Ιανουαρίου αντί 31 Δεκεμβρίου. Τώρα πλέον και τις δυο γιορτές γιορτάζουν και με το παλιό και με το καινούριο ημερολόγιο. Τρία κυρίως πιάτα που  υπάρχουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Γεωργίας είναι : Το Σάτσιβι  που είναι ένα φαγητό με σάλτα καρύδας και κομμάτια κρέατος  συγκεκριμένα με κοτόπουλο , Γκοζινάκι  είναι ένα γλυκό που φτιάχνετε με ψιλοκομμένο καρύδι  και μέλι, Τσουρτσχελέμπι είναι  ένα γλυκό που φτιάχνετε   από χυμό σταφύλι και φουντούκια ή καρύδια .
Αυτά τα τρία φαγητά είναι τα πιο γνωστά εδέσματα της χώρας.
Τραπέζι: Στη Γεωργία, όταν μαζεύονται συγγενείς και φίλοι για φαγητό, ζωντανεύουν ένα έθιμο, τη «Σούπρα».
Πριν αρχίσουν να τρώνε, διαλέγουν ένα πρόσωπο από την παρέα, το «Ραμάντα», και του αναθέτουν μια συγκεκριμένη «αποστολή». Όλο το βράδυ θα πρέπει να σηκώνει το ποτήρι του και να κάνει προπόσεις ή να παροτρύνει τους υπόλοιπους να κάνουν. Οι προπόσεις μπορεί να αφορούν πολλά θέματα, όπως οικογένεια, φίλους, αγάπη, ειρήνη, πατρίδα κ.λ.π. Όλοι βάζουν τα δυνατά τους, για να αποδείξουν ότι διαθέτουν πολλή φαντασία. Γι’ αυτό και μια «Σούπρα» μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες. Οι τελευταίες προπόσεις είναι πάντα για την οικογένεια που οργάνωσε τη «Σούπρα» και για το «Ραμάντα»
Δεν το στολίζουν με ωραία στολίδια αλλά με γλυκά, καραμέλες  σοκολατίνες και με όπιο άλλο γλυκό υπάρχει   έτσι γίνεται πολύ  όμορφο  πλούσιο και γλυκό  δέντρο. Επίσης  να αναφέρουμε και το τσιτσιλακι  ένα άσπρο ξύλο και έχει πολλά και μικρά κλαδιά και πεταχτά  και  στην κορυφή βάζουν φρούτα την εποχής. Κάποιοι το στολίζουν αντί για το δέντρο.

Έθιμα της Ρωσίας
Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πάντα ξεχώριζαν, γιατί διέθεταν μια ιδιαίτερη μαγική δύναμη, για τους Ρώσους. Η Ρωσική Εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό ή το λεγόμενο «παλαιό ημερολόγιο», το οπο
ίο υστερεί κατά περίπου δύο βδομάδες, σε σχέση με το σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Γι' αυτό το λόγο, τα Χριστούγεν
να γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου και όχι στις 25 Δεκεμβρίου. Παρ' όλα αυτά, πριν από πολλούς αιώνες, δεν υπήρχε διαφορά, κι η γιορτή των Χριστουγέννων στη Ρωσία συνέπιπτε με το χειμερινό ηλιοστάσιο, όπως και σ' όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ένα άλλο ωραίο έθιμο της Ρωσίας είναι εκείνο που μια  νέα όμορφη κοπέλα  ντύνεται με ένα μπλε ή άσπρο φόρεμα  και κάνει την βοηθό του  Αι-Βασίλη . Αυτή η κοπέλα  την λένε σνιγούρατκα η σνιγούρτκα μοιράζει τα δώρα και τραγουδάει.

Επιμέλεια: Μαρία Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.