Έθιμο του Μπέη.
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναβιώνει στο χωριό Μάντρες το έθιμο του Μπέη (ή Αγά), του τούρκου αξιωματούχου. Το έθιμο είναι αποκριάτικο, με περιπαικτικό χαρακτήρα και σχετίζεται με τη λατρεία του Διονύσου. Ο Μπέης, ντυμένος με ρούχα εποχής, γυρνάει στα σπίτια του χωριού μαζί με τη συνοδεία του πάνω σε κάρο για να εισπράξει τον φόρο εισοδήματος για τη χρονιά που πέρασε. Ο
νοικοκύρης πληρώνει το φόρο (χρήματα, σιτάρι και αβγά) κερνώντας γλυκά, μεζέδες και κρασί. Ο Μπέης τους εύχεται "καλή σοδειά και καλή προκοπή" και συνεχίζει τις εισπράξεις σε άλλα σπίτια. Την εποχή της τουρκοκρατίας, επιτρεπόταν στους έλληνες να σατιρίσουν τους δυνάστες τούρκους μόνο αυτή τη μέρα. Μετά την απελευθέρωση, το έθιμο συνεχίστηκε γιορτάζοντας έτσι την αποδέσμευση από τους τούρκους.
Έθιμο της Βαρβάρας .
Στις 4 Δεκεμβρίου, αναβιώνει το έθιμο «Βαρβάρα» στην Ξυλοκερατιά του Δήμου Πικρολίμνης, στο νότιο μέρος του Νομού Κιλκίς. Πρόκειται για θρακιώτικο έθιμο, από την Βιζυή 40 Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και αναφέρεται στην πανσπερμία. Οι νοικοκυρές από βραδύς βράζουν σιτάρι με κανέλα, καρύδια, σύκα και άλλα υλικά μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Ανήμερα της γιορτής βάζουν την «Βαρβάρα» (τον κολυβόζωμο) σε βαθύ πιάτο και πρέπει να την μοιράσουν τουλάχιστον σε 3 σπίτια. Με τον τρόπο αυτό εύχονται για μια καλή σοδειά.
πηγή: http://www.grparadosi.com
Επιμέλεια: Φανή Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.